Echt voor studenten: de belastingaangifte

Belasting voor studenten

Wanneer je student bent zal je wellicht niet zo bezig zijn om je bezig te houden met administratieve taken. Toch is het belangrijk om, ook al ben je student, je administraties en boekhouding goed op orde te houden. Je heeft hier natuurlijk geen cursus boekhouden voor te volgen maar het is zeker aan te raden hoe het nu precies allemaal zit met bijvoorbeeld je verzekeringen, je huur, je abonnementen, studieschuld, loon van bijbaantjes en ga zo maar verder. Zo kun je namelijk precies bijhouden wat er allemaal maandelijks binnenkomt en wat er weer uit gaat, zo kun je nog wat besparen ook. We gaan het in dit artikel hebben over wat vaak door studenten niet wordt gedaan: de belastingaangifte!

Zorgtoeslag aanvragen
Als student kun je veel geld terug krijgen van de Belastingdienst. Iedereen heeft recht op zorgtoeslag, ten minste wanneer je minder verdient dan € 35.000,-. Het volledig overzicht vind je bij onze partner (Goedkope Zorgverzekering 2018), klik hier voor zorgtoeslag.

Gemakkelijk belastingaangifte doen
Gemiddeld loop je als student €300 mis wanneer je geen belastingaangifte doet, zeker wanneer je een bijbaantje hebt is de kans groot dat je recht hebt op belastingteruggave. Hoe krijg je dit geld terug? Tegenwoordig kun je erg gemakkelijk je belastingaangifte online doen. Op de website van de belastingdienst kun je een programma downloaden waarbij je erna gebruik kunt maken van een vooraf ingevulde belastingaangifte, het is dan aan jou de taak om alle ingevoerde gegevens na te kijken. Dit kun je doen aan de hand van je eigen boekhouding zoals het jaaroverzicht van de huurtoeslag, je jaaropgaaf en ga zo maar verder.

Teruggave en belastingaftrek
Waarom heb je als student nu vaak recht op teruggave van de belastingdienst? De reden is dat je een relatief laag inkomen hebt en vaak veel studiekosten maakt. Deze studiekosten zijn voor de overheid de grootste reden om geld terug te geven omdat zij willen stimuleren dat je gaat studeren. Studiekosten zijn echter wel alleen aftrekbaar wanneer de kosten ook daadwerkelijk ‘op je drukken’. Dus wanneer je zelf, en niet bijvoorbeeld je ouders, de kosten van de studie op je neemt heb je meer kans op teruggaven. Naast je studiekosten kun je ook nog recht hebben op andere belastingaftrekposten zoals je ziektekosten, reiskosten en ga zo maar verder. Belangrijk is dat je in ieder geval van al je uitgaven bonnetjes of overzichten hebt.

In Nederland laten ongeveer 200.000 studenten met zijn allen jaarlijks zo’n 60 miljoen Euro liggen doordat zij geen belastingaangifte doen. Gelukkig kun je tot vijf jaar terug aangifte doen. Wanneer je de belastingaangifte vóór 1 april invult en opstuurt krijg je voor 1 juli al bericht!

Ook benieuwd hoe je als student kan beginnen met beleggen? Kijk dan eens op www.lerenbeleggenvoorbeginners.com

Wil je dit delen?Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter